Lav din egen danske naturvin

Lav din egen danske naturvinDette forår og 18 måneder frem kan du lære at lave naturvin hos Garbolund i Nordsjælland. Når forløbet er slut, har du haft hænderne og hovedet med i hele den tålmodige proces omkring produktionen af naturlige vine. Måske bliver det første skridt på vejen mod egen vinmark, måske det modsatte. Uanset hvad kommer du hjem med en dybere forståelse og større påskønnelse af en ny dansk vinkultur – samt 12 flasker af din egen danske naturvin.

*****
OBS! Kurset er udsolgt for i år. Skriv til bertel@garbolund.dk, hvis du vil på venteliste til næste års kursus.
*****

Garbolund i Annisse

Garbolund er en 15 år gammel vingård i Annisse tæt på Arresø, 40 minutter i bil fra Rådhuspladsen. Marken, der ligger på sydsiden af en lille bakke udenfor byen, har været økologisk drevet siden begyndelsen. Fra sensommeren 2019 kan Garbolund også fremvise en certificering af den økologiske drift. I 2015 besluttede man på gården at lade de naturlige landbrugsprincipper fortsætte i vineriet, og der vinificeres således uden kemisk eller mekanisk manipulation af frugten. Garbolund laver med andre ord dansk naturvin.

Marken er tilplantet med 3.600 vinstokke primært med de blå sorter rondo og regent, men der er også fundet plads til lidt leon-millot (blå), orion (grøn) og zalas perle (grøn), mens den senest tilplantede del indeholder planter af de grønne sorter muscaris og solaris, samt et forsøg med scheurebe. I 2019 fordobles markens størrelse med tilplantning af johanitter, ortega og andre varietale eksperimenter. Hovedparten af druerne anvendes i flere forskellige rosévine, men afhængig af årgangen finder også rødvine, hvidvine og pét-nat’er vej til Garbolunds sortiment.

Det unikke danske klima og vinsorternes udvikling kan tilskrives æren for en helt særlig smagsprofil, hvor frugtens imødekommende fremtoning og en helt speciel syresammensætning får dansk vin til at smage decideret ‘dansk’. Læg dertil Garbolund-markens opsigtsvækkende placering og deres egen tilegnede viden og der tegner sig en uhyre spændende fremtid. Ikke alene for Garbolund – men for hele Danmark som vinnation.


Garbolund høstspand

Det tager 18 måneder at lave en flaske vin

Første lektion består i at forlige sig med tanken om den tid, det tager at lave vin. Fra første vinbeskæring til aftapningen på flaske går der nemlig lige omtrent 1½ år. Tålmodighed er en dyd, men i løbet af de mange måneder får du til gengæld lejlighed til at besøge Garbolund og den vidunderlige nordsjællandske natur mindst ti gange. Forløbet slutter, når vinen er fanget i de flasker, som følger med dig hjem.

Forløbet er løst planlagt over følgende arbejdsdage hos Garbolund:

  1. Intro til forløbet og Garbolund (3. marts 14-16.30)
  2. Vinterbeskæring og udlægning i espalier (23. marts 10-16)
  3. Introduktion til sommerarbejdet i marken + første opbinding (juni)
  4. Anden opbinding + sommerbeskæring (juli)
  5. Tredje opbinding + sommerbeskæring (august)
  6. Syre- og sukkermåling (august/september)
  7. Høst + presning (oktober)
  8. Første omstikning (vinter 2019/2020)
  9. Anden omstikning (forår 2020)
  10. Vin på flasker (maj/juni 2020)

Formalia & forventninger

  • Datointervallerne er vejledende og afhænger af naturens gang, særligt i vækstsæsonen. De præcise datoer bliver kommunikeret ud så tidligt som muligt.
  • Du får naturligvis mest ud af at deltage i alle 10 besøg. Men opstår der problemer ifm. ferie eller sygdom, behøver du altså ikke at medbringe kontaktbogen næste gang. Tilmelding og betaling er dog bindende.
  • Der er desuden mulighed for yderligere deltagelse på gården, hvis lysten melder sig.
  • Der serveres en let anretning på alle arbejdsdage, typisk en sandwich og en danskvand som nydes i marken. På længere arbejdsdage kan der opstå tiltrængte kaffepauser – med en lille bid kage til.
  • Du får adgang til en læringsplatform (et online forum), hvor vi sammen med vinbonde Bertel kan følge op på de processer, vi har været igennem. Hvis du virkelig vil lære noget, er det her, du skal hænge ud mellem arbejdsdagene.
  • Forløbet inkluderer 12 flasker vin fra den årgang, du har været med til at producere.
  • Der er plads til maks. 8 deltagere.

Prisen er kr. 5.500,- som betales på én gang ved opstart.

Ekstra-tilbud: Vi planter yderligere 3.500 vinstokke i foråret 2019. Dette vil være en lærerig proces at følge, og du skal være meget velkommen til at give en hånd.

Alle dage foregår på:
Garbolund
Helsingevej 7, Annisse
3200 Helsinge


Sæsonen hos Garbolund

Vinproduktion består af to hovedopgaver:

  1. Arbejdet i marken
  2. Arbejdet i vineriet.

Vi følger kalenderåret og arbejder således skiftevis i mark og vineri, som årstiderne skifter.

1. kvartal

Al god vin begynder i marken. Efter nytår skal sidste års grenmateriale skal skæres bort og de grene, der skal bære frugten i den kommende sæson, skal klargøres. Der skal beskæres en del, og der skal lægges ud i espaliet. Dette er vigtigt, da udlægningen har stor betydning for, hvordan espaliet vokser i den kommende sæson.

2. kvartal

Vi begynder så småt at binde de nye skud op i espaliet. Skuddene skal separeres fra hinanden, så de vokser flot og lige op. Eventuelle nye stokke skal luges for ukrudt.

3. kvartal

Nu tager det for alvor fart i espaliet. Vinen vokser hurtigt, og det gælder om at følge med. Der skal løbende bindes op, mens sideskud og uønskede drueklaser fjernes. Der skal evt. beskæres løbende. Vinstokken skal opnå mest mulig fotosyntese, så frugten modner bedst muligt. Der skal derudover beskæres i ’druezonen’, så druerne bliver eksponeret for en masse luft og lys. Der luges løbende under nyplantede stokke.

I vineriet klargøres der til høst. Der tages løbende sukker- og syremålinger af druerne for løbende at følge det fysiologiske modningsstadie.

4. kvartal

Dette kvartal starter med et brag – og snart er høsten i gang! Vinteren, forårets og sommerens arbejde skal høstes, presses og sættes i gæring. Der er derfor travlhed i marken med høst, men også i vineriet hvor tanke og pressemaskiner klargøres. Forgæring opstartes.

Der høstes løbende, og når al frugt er i hus, starter arbejdet med selve vinen. Først og fremmest; hvad kan vi lave ud af materialet fra marken? Hvor god var høsten? Vi følger vinens udvikling tæt i denne periode. Efter første gæring stikkes vinen om på nye tanke.

5. kvartal

Vineriet passes, og der stikkes eventuelt om endnu engang. Der gøres klar til at flaske vinen; prøver sendes til analyser, etiketter fremstilles, flasker bestilles.

6. kvartal

En dag i maj eller juni skal vinen endelig på flasker. Dette er typisk hvidvin, rosévin og let rødvin. Sammen nyder vi slutproduktet, og du står med din egen vin i hånden – værsgo’!


Garbolund naturvin


Er du klar til at springe ud som vinbonde?

… eller har du spørgsmål?

Så skriv til Bertel Baagøe på: bertel@garbolund.dk


Forløbet er blevet til som et samarbejde mellem Vinhacker/Kaoskassen og (frem for alt) Garbolund.