Marco Cordani

Marco Cordani, Colli Piacentini

Magiske røde bobler på vej

“You know Marco Cordani?”

“Nope”

“I can call him now. Ask if he’s home tomorrow. He lives close to Piacenza.”

Jeg havde naturligvis spurgt Denny Bini, om han kunne anbefale én af hans vinproducerende naboer i Emilia-Romagna. Svaret kom prompte og entusiasmen i hans stemme syntes overbevisende.

På det her tidspunkt stod vi otte mand i en lade og drak lambrusco. Humøret højt, sulten stor. Dennys ven Massimo og hans hustru forberedte deres, skulle det vise sig, svimlende strøm af lækre lokale anretninger. Parmaskinke, parmesan, balsamico, lasagne alla bolognese. Hjemmelavede fortolkninger fra et af verdens helt store gastronomiske navlepunkter skyllet ned med Denny Binis røde rustikke bobler. En glimrende måde at fordøje eftermiddagens indtryk fra de uforstyrrede småbakker og lambrusco-beplantede vinmarker udenfor byen med de 1000 rundkørsler: Reggio Emilia

Vi var tæt på at sprænges. Først af overstadig, halvberuset kulinarisk lykke, derefter som følge af vores manglende evner til udvise mådehold. Næste formiddag stod det dog bedre til. Den indtil nu ukendte Marco Cordani stod klar til at modtage os ved sin lille vingård syd for Piacenza og appetitten for vin var atter intakt.

Marco bor ude på landet – langt ude på landet.

Ejendommen kom i familiens eje umiddelbart før 1. Verdenskrig. I begyndelsen handlede det om grøntsager, men vinstokkene fik gradvist større og større betydning for det lille landbrug. Det lokale vinkonsortium dyrkede de lokale druesorter på en planteskole i nærheden, og det var Marcos oldefar og bedstefar, der stod for at passe den vigtige vitikulturelle arv. Podninger fra den tid er stadig at finde blandt Marcos 5½ hektar vinmarker.

Her sker ikke meget. Fuglene kvidrer og solen skinner. Ude på marken arbejder vinplanterne stille, men målrettet, på at reproducere sig selv. Summende insekter, sultne orme og milliarder (og atter milliarder) af mikrober hjælper til. Men her er stille. Marco er også en stille mand. Den sproglige kløft krydses ved hjælp af et gebrokkent engelsk, levende fagter og simple italienske gloser dygtigt oversat af Mads, som viser flot lingvistisk form selv inden, den første flaske er åbnet.

Marco er en god mand, det er vi enige om. De rare øjne følger os med stor opmærksomhed, og stemmen føres på samme frekvens, som de landlige omgivelsers. Han kommer fra en anden, og mere rolig verden end os, men vi er her for at mødes om en fælles interesse, og det afføder en naturlig gensidig respekt.

Størstedelen af Marcos vinmarker ligger på skråningen umiddelbart foran gården. Her er barbera og croatina til rødvinene, og der er malvasia, ortrugo, moscato, sauvignon og trebbiano til de hvide. Jorden består af tidligere havbund og indeholder store mængder forstenet materiale fra muslinge- og konkylieskaller. Marco fortæller, at jordbunden er den primære årsag til den let salte eftersmag i hans rødvine.

I kælderen lægger vi ud med de aromatiske hvide frizzante-vine.

Det er sensorisk nye bekendtskaber for de fleste i selskabet. Friske, parfumerede, krydrede og strukturerede vine. De smager herligt, og de giver god mening. De bliver særligt spændende med lidt alder. De er også særprægede og ganske givet umulige at sælge derhjemme.

Tid til rødvin.

De røde kan deles op i to: de cementlagrede og de fadlagrede.

Vi er alle begejstrede for de cementlagrede, som charmerer hele selskabet med deres direkte frugtige udtryk.

De fadlagrede vine er vi mindre enige om. Jeg ser ingen grund til at forstyrre den fine, rene frugt med brugen af træ. De fleste er af en anden opfattelse. Der bliver diskuteret ivrigt på dansk, 14 blå tænder lyser den mørke lade op og Marco ser måbende til. Jeg begraver stridsøksen med noget, der ligner et løfte om, at forsyne den nystiftede fanklub med et lille parti af de syrerige fadbamser.

Jeg er ikke i tvivl. Jeg skal handle med Marco, og jeg skal basere min første ordre på to rødvine: den mousserende ‘Magia’ og den stille ‘Perigeo’.

Her kommer mine umiddelbare noter om de to vine.

Når de ankommer i København, vil jeg tage dem under en mere udførlig skriftlig behandling her på bloggen. Indtil da må du nøjes med de skitserede beskrivelser. Til gengæld har du ugen ud mulighed for at bestille dine flasker til forsalgspris – dvs. med minus 20%


Cordani Magia 2015

60% barbera og 40% croatina fra 15-20 år gamle stokke. En uges maceration, 8 måneder på cement og derefter et halvt år på flaske, hvor omtrent halvdelen af tiden bruges på at færdiggøre andengæringen. Klassificeret ‘Gutturnio Frizzante’.

Den mørke væske og brusende lilla velkomst alene skaber forventninger om noget magisk. De små sprælske bobler transporterer effektivt den rene, bærfrugtige aroma op i glassets top. Der fornemmes også en lille bitte staldet sødme og et skud alkohol. Førstnævnte komplementerer den direkte frugt dejligt og sidstnævnte kan tilgives. Vine som denne kan i det hele taget slippe afsted med en del, men Magia opfører sig nu pænt.

Syren prikker i takt med boblerne, men en fin lille sødme lægger en dæmper på frugtsyrens greb. Jeg konkluderer, at det sødmefulde rent faktisk kommer fra en lille mængde restsukker. Når frugten er så ren og sprød, kan det være svært at vurdere, hvor den søde fornemmelse rent faktisk kommer fra. Den ene tår afløser hurtigt den næste, og den moderate tanniske struktur opleves først for alvor, når en sjælden pause indtræder.

‘Magia’ er kort fortalt en ren, potent og super charmerende rødvinsboble.

Bestil Magia 2015 i forsalg

(Slutter 14.01.2018)


Cordani Perigeo 2015

80% barbera og 20% croatina. 30 dages maceration og 18 måneder på cement.

Perigeo er ikke en kompleks vin, og derfor bliver dens beskrivelse det heller ikke. Det simple udtryk er nemlig hele pointen i min begejstring. Hverken Barbera eller Croatina er druer, jeg forbinder med den helt store aromatiske dybde. Det er i munden, det sker! Frugten er mørk og kompakt. Frugtsyren klæber til kinderne og fordeler effektivt den tætpakkede frugt i hver en afkrog af min mund. Intet forstyrrer den rene frugt, og vinen emmer af liv. Ligesom i ‘Magia’ hjælpes drikbarheden på vej af en svag sødme fra både alkohol og restsukker.

Perigeo er ren muskelstyrke – uden forstyrrelser.

Bestil Perigeo 2015 i forsalg

(Slutter 14.01.2018)


  • Marcos vine befinder sig i skrivende stund stadig i Italien, men de kan som sagt bestilles fra i dag.
  • Købere får besked, når vinene er landet.
  • Bestiller du i forsalg inden ugen er omme, får du 20% i rabat.