Vine på vej de næste måneder

Lise et Bertrand Jousset

Højsæsonen banker på.

Februar, marts og april har, siden jeg begyndte at importere vin i 2014, været den mest hektiske tid på året. Efterårets høst er blevet til vin. Noget af den vin, vil vinbønderne gerne vise frem og sælge til sådan nogle som mig. Derfor arrangeres der en lang række små fokuserede smagninger rundt omkring i Europa. Smagningerne er populære, og nogle gange opstår der lidt kamp om vinene.

Normalt er jeg i Loire i begyndelsen af februar for at deltage i de årlige smagninger, men i år har jeg valgt at blive hjemme. Jeg vil nemlig bruge foråret på at tilbyde dig vine fra nogle af de vingårde, jeg allerede har arbejdet med i nogle år. Det er samtidig producenter, hvis vine jeg kender så godt, at jeg ikke nødvendigvis behøver at smage den seneste årgang for at beslutte mig for, hvad jeg skal købe.

Derfor kan jeg allerede nu fortælle dig en hel del om, hvad du har i vente de kommende måneder.

Ude på Pantelleria har Battista Belvisi (Abbazia San Giorgio) stadig en lille portion Bianco Orange 2016 tilbage. Jeg har haft udsolgt i nogle måneder, så det passer mig jo sådan set rigtig godt. Særligt fordi vinen har vist sig at være frygtelig populær. Det er jeg nu ikke overrasket over, og derfor kommer det heller ikke bag på mig, at det halve af Københavns naturvinsimportører synes at være opsat på at vælte den selvudnævnte vinhacker af pinden. Det minder lidt om dengang, jeg gik i børnehave, og nogen have besluttet sig for at min gynge nu pludselig var deres gynge. Ikke noget med at spørge, om man skulle dele eller måske tage en gyngetur sammen. Nej, mere sådan en tissemandsmålende, trumpagtig skræmmetaktik. Bare uden nosserne til tage kampen face-to-face. Jeg plejede nu at beholde min gynge, og det havde intet med min størrelse at gøre.

Anyways, jeg kommer med et tilbud på din yndlingsorangevin. Jo bedre kampagnen går, des større er chancerne for, at du også i fremtiden kan erhverve dig denne storduftende herlighed til sølle 200 kr. i forsalg. Det vil jeg gerne garantere dig, at du ikke kan, hvis bøllerne kommer til fadet.

Faktisk… så starter vi sgu forsalget nu: Bestil dine flasker her

(Jeg ved ikke lige, hvornår vinene ankommer, men jeg vil gætte på engang i februar)

Lise & Bertrand Jousset har (igen-igen) været voldsomt udfordret af de klimatiske forhold mod nord. Suk! Men heldigvis kører de en snedigt udført systemkupon med både hel- og halvgarderinger, så igen i år kan vi få en masse forskellige bobler. Mosquito, Exilé, Rose à lies, L’appétillant… jeg har pt. kun røde bobler på lager, så der bliver brug for dem!

(Jeg skal lige have koordineret transporten med Joussets anden københavnske importør, før jeg kan sige noget om ankomsten. Yes-yes, kun gode vibes her…)

Lidt længere vestpå står Thomas Carsin klar med nye årgange fra Clos de l’Élu. Jeg tager en ordentlig omgang Indigéne 2016 hjem. Men også en solid mængde Bastingage 2016, som jeg forventer ligner den blændende 2014’er i stil. Og så nogle få kasser Espérance til dem os, der ikke kan stå for Thomas’ og hans markers fortolkning af pineau d’Aunis og dens aromatiske, pebrede (på begge måder) charme.

Patrick Bringer beretter desværre også, at Les Faverelles for andet år i træk er blevet ramt af frost. 2016-beholdningen ser dog nogenlunde ud, og jeg har mere eller mindre allerede reserveret en palle, med den hvide Fleur 2016 og den røde Le nez de Muse 2016. Jeg forventer stor efterspørgsel fra de københavnske spisesteder, men forsalget starter altså på email-listen.

Til sidst er jeg glad for at fortælle, at Fabien Jouves vender tilbage med sine velsmagende tørstslukkere til ikke så mange penge. Det er ikke ofte, jeg drikker rosé, men når titlen er “À table” og vinbonden Jouves, har jeg ingen problemer. Den kommer til at ramme omkring 100 kr. Vi skal vel også have noget “Tu vin plus aux Soirées” (malbec / cab. franc) og….. jeg ved, du sidder og tænker på den… SomnamBulles! Den skiftevis eksplosionsfarlige og halvslappe saftsensation, der altid får folk til at danse.

Sådan ser planen ud. Jeg håber, du kan lide den. Der kan naturligvis altid komme sjove ting og sager ind fra siden, og det gør der sikkert.

Tak for din tid.

Joachim

PS: Husk at du altid kan svinge forbi Vogelkop på Flensborggade og snuppe et par flasker med hjem.